Ново изследване свързва LED осветлението с повишен риск от рак

Изследователи от университета в Ексетър и Института за глобално здраве в Барселона са стигнали до заключението, че съществува „силна връзка“ между излагането на LED осветление и повишения риск от рак на гърдата и простатата. „Синята светлина“, излъчвана от диодите, оказва влияние върху циркадните ритми и съня. Те на свой ред въздействат върху нивата на хормоните. „Хората са се развили така, че се нуждаят от светлина през деня и тъмнина през нощта“, обяснява изследователят Алехандро Санчес де Мигел пред „The Telegraph“. С подмяната на старите, мижави улични лампи жителите на модернизиращите се градове биват изложени на по-високи нива на“синя“ светлина, която обаче разрушава биологичните ни часовници.

Редица по-рано проведени изследвания вече са документирали неведнъц канцерогенния риск от работата на нощна смяна и от изкуствената светлина. „Знаем, че в зависимост от интензивността и дължината на вълната изкуствената светлина, особено в синия спектър, може да намали производството и секрецията на мелатонин“, обясни съавторът на проучването Мартин Аубе. В допълнение към регулирането на сънните цикли, мелатонинът действа като противовъзпалително вещество за организма. Синята светлина, която се излъчва от диодните лампи, от таблети, телефони, компютри и телевизионни екрани, е една от най-късите и най-високоенергийни вълни на светлината.

Изследването идва в момент, когато много градове правят преход към светодиодно улично осветление в стремежа си за повече енергийна ефективност и спестяване на разходи. Публикувано в списанието „Перспективи пред опазване на околната среда“, изследването обхваща над 4000 души от 11 отделни региона на Испания. Той включва и снимки, направени на борда на Международната космическа станция, за да се даде по-ясна представа за въздействието на синята светлина в глобален мащаб. Службата по обществено здраве в Англия е препоръчала по-нататъшно проучване на въздействието на светодиодното осветление, преди то да бъде по-широко възприето. Американската медицинска асоциация пък препоръча на общините и бизнеса да инсталират LED осветление с най-ниска интензивност и със засенчване, осигуряващо допълнителна защита.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*