На Острова изкараха 76 часа без горене на въглища

Преди малко повече от седмица Обединеното кралство постигна нов рекорд – почти 55 часа, без да използва въглища за добиването на ток. Не беше нужно много време, за да се счупи този рекорд. CleanTechnica съобщи, че страната е изкарала 76 часа без замърсяващото гориво. Според изчисления на местния мрежов оператор, това е „първият път от 80-те години на миналия век“, когато е постигнато такова нещо.

Страната започна периода без въглища в събота, 21 април, достигайки до вторник, 24 април, като в продължение на 76 часа и 10 минути не е използвано електричество, добито от мръсното гориво. Това може да не е последният „безвъглищен“ рекорд на Обединеното кралство за тази година. Анализторът на Отдела за енергийно и климатично проследяване Джонатан Маршал заяви пред „Гардиън“ наскоро, че „постоянно нарастващият капацитет за възобновяема енергия в Обединеното кралство ще регистрира подобни постижения все по-често, показвайки ясно прогреса, постигнат през последното десетилетие“.

Какви източници са заменили въглищата? Енергийният микс от 10 ч. на 21 април до 10 ч. ма 24 април в 10 часа е включвал 30,3% електричество от газ, 24,9% от вятър, 23,3% от ядренаи централи, 15,3% от биомаса или други източници и 6,2% от слънчева енергия.

1 коментар

 1. Значи до момента има 3 държави: Англия на път да се освободи от въглищната зависимост до към 2030?; Италия ще се освобождава до към 2025! а Германия до към 2040.
  А ние кога ще се сетим да включим тези отрасли в икономиката:
  – споделена електроенергия (частни домове и сгради);
  – поддръжка на новите ветро, водно и слънчеви централи (новата ниша с огромен потенциал за работната ръка);
  – възстановяване на горските масиви и т.н. (отново много нови работни места, зелена политика и намаляване на катаклизми в райони);
  Само тези няколко „стъпчици“ по-горе могат да живнат икономиката ни за 2-3 години! Да ама ще спрат рушветите под масата и ще трябва лобитата да си преосмислят далаверата…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*