ЕС реши: пълна забрана инсектицидите, които убиват пчелите

Страните-членки на Европейския съюз одобриха пълната забрана на неоникотиноидите – най-широко използваните инсектициди в света, за които е добре документирано, че представляват опасност за пчелите и другите опрашители. Забраната трябва да влезе в сила до края на тази година, въпреки че употребата на инсектицида все пак ще е разрешена за оранжерии. Бързо намаляващата популация на опрашителите през последните години се дължи отчасти на широкото използване на вредни пестициди като неоникотиноидите. Забраната трябва да доведе до по-здравословна среда за опрашителите, което е от съществено значение за глобалното производство на храни.

Гласуването стана факт след скорошни проучвания, които потвърждават опасността, която неоникотиноидите представляват за опрашителите – пряко и чрез замърсяване на водите и почвите. „Комисията предложи тези мерки преди месеци, въз основа на научните становища на [научните оценители на риска в ЕС]“, казва Витенис Андриукаити, европейски комисар по здравеопазването и безопасността на храните. „Здравето на пчелите остава от първостепенно значение за мен, тъй като засяга биоразнообразието, производството на храни и околната среда“.

Тази промяна в политиката зарадва активистите. „Накрая нашите правителства послушаха своите граждани, научните доказателства и фермерите, които знаят, че пчелите не могат да живеят с тези химикали, а ние не можем да живеем без пчелите“, каза Антония Стаати от Avaaz.

„Европейското селско стопанство ще пострада в резултат на това решение“, каза пък Греъм Тейлър от Европейската асоциация за защита на културите. „Може би не днес, може би не утре, но във времето вземащите решения ще видят ясния ефект от премахването на жизненоважен инструмент за земеделските производители“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*