В Нидерландия цените на земята се покачват заради PV парковете

Министерството на икономиката и климата в Нидерландия призова регионалните власти и общините да предоставят лицензи за соларни фотоволтаични паркове върху земеделска земя само в много краен случай. Не се разглеждат обаче ограничителни мерки, предаде ведомството.

Министърът на икономиката на Нидерландия Ерик Уайбс заяви, че проектите за слънчеви фотоволтаични паркове върху земеделска земя трябва да се разглеждат само като последна възможност.

Причината за изявлението беше парламентарен разпит на депутата от християндемократическата партия Карла Дик-Фабер, в който тя изрази опасения относно покачването на цените на земята заради бурното развитие на големи слънчеви инсталации в цялата страна. Те не само ще повлияят на селскостопанската индустрия, но и ще засегнат соларната енергетика, правейки проектите по-скъпи.

Вайбс обаче заяви, че правителството няма да предприеме никакви ограничителни мерки. Той призова регионалните правителства и общините да разрешават подобни проекти върху земеделска земя само в краен случай. Използването на покриви, както и неоползотворените или непродуктивни земи също са добър вариант.

Холандското правителство заяви, че планира да изгради няколко соалрни парка върху своите сгради. Понастоящем се обмисля изграждането на шест или седем пилотни слънчеви проекта с мощност от 80 MW до 100 MW всеки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*