US учени се хвалят с нов рекорд за ефективност на органични тандемни слънчеви клетки

Екип от Университета в Мичиган в САЩ се охвали, че е разработил органична тандемна слънчева клетка с 15% ефективност – нов рекорд за органична слънчева клетка от този вид. Учените са използвали нов метод за подреждане на двата слоя един върху друг, без да увреждат нито един слой.

Клетката е с размер 2 кв. мм и използва двупластова “тандемна” система, при което единият слой абсорбира видимата светлина, а другият поглъща инфрачервената светлина.

Изследователите са комбинирали не-фулеренова подклетка, обработена с разтвор, за абсорбиране на светлина с дължина на вълната до 950 нанометра – близка до инфрачервената – и основа от подкпетка на база фулерен, създадена чрез вакуумно термично изпаряване, способна да абсорбира видимата светлина от 350 нанометра дължина на вълната. Конструкцията е описана в статията “Високопроизводителни органични тандемни фотоволтаици, комбиниращи подклетки, изработени с вакуумни и разтворителни процеси, с 15% ефективност”, публикувана в списание Nature.

Процесът на съединяване на подклетките е разработен от Университета на Мичиган и използва взаимосвързани слоеве, за да се предотврати увреждането на долната клетка, без да се намалява абсорбцията на светлина. “От само себе си клетките постигат 10 до 11% ефективност. Когато ги съчетаем заедно, увеличаваме абсорбцията на светлината и ефективността се подобрява до 15% с антирефлексно покритие”, обяснява Сианжу Че, водещ автор на статията. “Това се смята за труден процес, защото има опасност течността, която се използва при обработката на горната клетка, да разтвори слоевете, които вече са положени под нея”.

Изследователите посочват, че технологията може да се използва за създаване на клетки върху ролкови носители, които могат да се огъват и увиват около всяка структура. Те могат да станат прозрачни или да се произвеждат в различни цветове.

Екипът продължава работата си по клетката и твърди, че въз основа на изчисленията си очаква да увеличи ефективността на тандемните клеткит до 18% в близко бъдеще.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*