Революционен полимер може да доведе до “безкрайно” рециклируеми пластмаси

Пластмасите са удобни, евтини и ужасни за околната среда. Четирима химици от Държавния университет в Колорадо обаче са открили нов полимер, който може да се рециклира безкрайно – без интензивни процедури в лаборатория или с използване на токсични химикали.

Безкрайно рециклируемият полимер е здрав, устойчив на топлина, издръжлив и лек. Откритието се приема за важна стъпка към създаването на материали, които са устойчиви и не генерират отпадъци, според Държавния университет в Колорадо.

Полимерите представляват сложни вериги от химически свързани молекули, наречени мономери. Новата разработка се базира на мономер, който може да бъде полимеризиран в екологични условия: “без разтворители, при стайна температура, само с няколко минути реакционно време и само следа от катализатор”. Материалът, създаден в този процес, притежава механични свойства, “които се държат много подобно на пластмасата“.

Полимерът може да бъде рециклиран до първоначалното си състояние при условия, които което университетът описва като “леки лабораторни”, с катализатор.

За пробива бе съобщено тази седмица в сп. “Наука”, а учените предвиждат в бъдеще да боравим със зелени пластмаси, които могат “просто да бъдат поставени в реактор и …деполимеризирани, за да възстановят своята стойност – нещо, което не е възможно с днешните нефтени пластмаси”. Това ще превърнало материала обратно в неговото начално състояние, за да може да се използва отново и отново безкрайно. Полимерите от този вид “могат да бъдат химически рециклирани и повторно използвани безкрайно”, казват учените.

Какво следва? Засега новата полимерна технология е демонстрирана само в академична лаборатория и съответно в лабораторен мащаб, но са необходими повече изследвания, преди д се стигне до комерсиализация на процеса. Технологията обаче вече очаква своя патент.

Снимка: Държавен университет в Колорадо

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*