В САЩ вече трудно се намира храна без глифозат

През последните две години Администрацията по храните и лекарствата (АХЛ) в САЩ е тествала проби от храни за глифозат, но агенцията не е публикувала резултатите от своите открития до момента. Тази седмица изданието „Гардиън” е отправило запитване по силата на местния закон за свободата на информацията и отговорът на АХЛ сочи, че агенцията е имала “трудности при намирането на храна, която не носи следи от пестицида”. Не само това, но измерените нива са по-високи от разрешените за храните.

Глифозатът е основна съставка на редица препарати против плевели. Най-популярен от тях е Roundup. Тй се пръска директно върху културите и почвата, за да потисне плевелите. Използва се върху всичко – царевица, соя, пшеница, овес, спанак, бадеми… Вътрешните документи на АХЛ показват, че учените са открили следи от глифозат в голямо разнообразие от храни. “Донесох пшенични бисквити, зърнени храни и царевично брашно от дома – и има значително коилчество във всички”, пише химикът Ричард Томпсън в имейл от януари 2017 г. Всъщност единствената храна без глифозат, която Томпсън открива, са…. броколите.

Това е първият път, когато АХЛ се опитва да разбере кои храни съдържат глифозат и колко. Много природозащитници в САЩ критикуват агенцията, че толкова дълго не е направила никакви проучвания по въпроса, тъй като глифозатът е често използван химикал, който се използва в производството на храни от над четири десетилетия. През 2015 г. той бе обявен за възможно канцероген.

В друго писмо химикът на АХЛ Наронг Чамкасем пише, че е открил нива на глифозат от 6,5 части на милион – доста над допустимата граница от 5,0 ppm. Обикновено това би трябвало да бъде докладвано на агенцията за опазване на околната среда, но един от шефовете в АХЛ твърди, че храната, използвана за тестването, не е “официална проба“. Официалният доклад обаче ще е готов до 2019 г. Той ще включва и информация за други хербициди, използвани в производството на храни.

От: The Guardian

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*