Подводни роботи откриха най-голямата мъртва зона в света

Подводни роботи, изследващи крайбрежието на Оман, направиха опустошително откритие тази седмица – най-голямата мъртва зона в света, покриваща поводна територия с размера на Шотландия и даже повече. Макар че учените вече знаеха, че в Оманския залив има мъртва зона, досега те нямаха представа колко страшно е положението под водата.

Учени от Университета на Източна Англия и университета „Султан Кабос“ в Оман спуснаха подводни роботи, за да изследват мъртвата зона, и публикуваха своите констатации в специализираното издание „Geophysical Research Letters“. „Нашето изследване показва, че положението е всъщност по-лошо от това, от което се опасявахме – районът на мъртвата зона е огромен и нараства“, каза д-р Бастиен Куесте, който ръководи изследването. „Океанът се задушава“.

Мъртва зона се нарича място в океана, където кислородът е изчерпан – поради изменението на климата и/или изтичане на химикали от земята. Морският живот се нуждае от кислород, за да живее. В мъртвите зони нищо не може да оцелее. „Това е истински екологичен проблем, с тежки последици и за хората, които разчитат на океана за храна и препитание“, каза Куесте.

Роботите са се спуснали на 1000 метра под водата в Оманския залив и са прекарали осем месеца в събирането на данни, издават учените. Така роботите научили, че мъртвата зона се намира на дълбочина от 200 до 800 метра, заемайки зона, по размер по-голяма от Шотландия, която продължава да расте. Ако не се направи нищо за проблема, това може да има огромни тежки последици както за живота в морето, така и за обитателите извън него.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*