Стабилен и мащабируем фотоелектрод е „най-силен кандидат” за производството на чист водород

Използването на силата на слънцето за разделяне на водата и производството на водородно гориво е една от най-обещаващите технологии за чиста енергия. Едно от най-големите препятствия пред нея е намирането на ефективен и стабилен полупроводников материал, който да се използва при процеса на разделяне на водата. Екип от университета в Ексетър твърди, че е открил точно това.

Процесът на „изкуствена на фотосинтеза” за разделяне на водата в съставните й водородни и кислородни атоми обещавайки да бъде чист начин за производство на водородно гориво с въглеродни емисии – но това не е всичко. Полученият водород има над два пъти по-висока енергийна плътност от изкопаемите горива. Когато се използва като гориво, отпадъчният продукт от него е вода. Процесът може да осигури практически неограничен източник на енергия.

В стремежа към постигането на тази цел екипът на университета в Ексетър е изградил нов фотоелектрод, който абсорбира светлина и задейства електрохимични трансформации, които извличат водород от водата, използвайки наночастици от лантан, желязо и кислород. Създателите на процеса твърдят, че полупроводниковият материал от лантанов железен оксид е “най-силният кандидат” за производство на екологично чист водород. Процесът е стабилен, евтин и следва да е мащабируем за масова употреба в световен мащаб. Самият лантанов железен оксид се произвежда с помощта на евтина техника, лесна за внедряване.

“Ние показахме, че нашият фотоелектрод LaFeO3 има идеални настройки, необходими за спонтанното разделяне на водата на нейните съставки (водород и кислород),” казва главният автор на доклада Говиндер Павар. “Освен това нашият материал има отлична стабилност, където след 21 часа тестване той не се разгражда,…. В момента работим за по-нататъшно подобряване на материала, за да стане по-ефективно да се произвежда повече водород”.

Изследването на екипа бе публикувано в списанието “Scientific Reports”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*