DS показва омайни идеи за бъдещето на електрическите возила

Френската автомобилна марка DS сподели виждането си за бъдещето на електрическите превозни средства през 2035 г. – един уникален „обект на желанията“, който размива границите между роудстър и седан, между спокойно автономно движение и енергично шофиране, между човек и машина. Наречена X E-Tense, тази кола на бъдещето съчетава ексцентричен дизайн с електрическа мощност, обединявайки контрасти и асиметрия.

„Концептуалните автомобили, които виждаме по моторните шоута през последните години, не ни очароват“, казва дизайнерът на возилото Тиери Метрос. „Те създават впечатлението, че чувството за удоволствие е пожертвано в новото поколение електрически и/или автономни концептуални автомобили, които са склонни да потопят пътниците си в балон, пълен с цифрови екрани и синтетични седалки“.

DS създава пасивно-агресивна дихотомия в концептуалната си кола – тя е див звяр, ако си зад волана, и грижовна майка, когато си пътник. X поставя шофьора в пилотска кабина със състезателен дух, а пътниците – в уютен седан с пълен покрив.

В стандартен режим мощността е ограничена до 540 конски сили или 403 kW. Има и напълно автономен режим, който позволява на водача да предаде управлението на машината и да се отпусне блажено.

Пълната мощ обаче се отключва при „верижен режим“, където е придружена от система за управление на сцеплението и отрицателното ускорение, активно приспособявайки се към пътната повърхност и изискванията за ефективност. Висококачественото окачване, вдъхновено от Формула-Е, с торсионни пръти и пружини, свързва колелата с шасито от въглеродни влакна. В този режим совалката разчита на до 1360 конски сили или 1014 kW, готова да фучи, задвижвана от двата си електромотора в предните колелета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*