18 щата в САЩ съдят администрацията на Тръмп за връщане на правилата за емисиите

Голямо обединение от американски щати са се обърнали към съда за помощ срещу администрацията „Тръмп“ заради нейното решение за разхлабване на строгите норми за емисиите на превозните средства, одобрени по време на президента Обама.

Калифорния и още 17 щата, които представляват 40% от американския пазар на автомобили, обявиха старта на съдебно дело срещу Агенцията за опазване на околната среда (EPA), заявявайки, че планът за преразглеждане на стандартите за горивата и емисиите е в нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Въпросните стандарти бяха утвърдени през 2012 г. по времето на президента на Обама и изискват средната икономия на гориво да достигне 55 мили на галон до 2024 г. Въпреки това настоящият директор на АООС Скот Прут миналия месец съобщи, че е направена ревизия на регламентите и е достигнато до заключението, че те са „твърде строги“ и „се базират на остаряла информация“. Агенцията заяви, че е в процес на разработване на нови, по-хлабави стандарти.

В изявление за пресата щатите, завели делото, настояха, че се борят за опазване на общественото здраве. „Щатите, присъединили се към процеса, представляват 140 милиона души, които просто искат по-чисти и по-ефективни автомобили“, каза губернаторът на Калифорния Джери Браун. „Тази група щати ще защитава стандартите на страната за чисти автомобили, за да увеличи пробега им и да ограничи токсичното замърсяване на въздуха“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*