Индия се жалва: мръсният въздух съсипва туризма

Само шепа от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили планове за борба със замърсяването на въздуха, въпреки че бяха помолени да го направят още преди три години. Това съобщиха високопоставени държавни служители в сряда след доклад Световната здравна организация. В Индия се намират 14-те най-замърсени града в света, каза СЗО въз основа на данни за количеството частици под 2.5 микрометра, открити във всеки кубичен метър въздух.

Представителите на министерството на околната среда заявиха, че констатациите на СЗО са неудобни, но не и изненадващи.

„Това накърнява имиджа на Индия. Накърнява историята на Индия, съсипва туризма, вреди на медицинския туризъм“, заяви един от служителите. Той пише още, че по-малко от 30 града имат план за действие за борба със замърсяването на въздуха. „Индия в крайна сметка ще преодолее проблема, но моето разочарование идва от темпото“.

От министерството на околната среда вече са поискали от общините бързо да завършат плановете си за борба със замърсяването.

Министерството също така е определило срокове, вариращи от 6 месеца до 2 години, за монтиране на станции за мониторинг в селските райони, изготвяне на проучвания за въздействието върху здравето и изграждане на системи за прогнозиране на качеството на въздуха, според правителствен документ, цитиран от Ройтерс.

Канпур, северноиндийски град с три милиона души население, е най-замърсеният град в света, според СЗО. Въздухът в Канпур е съдържал средно 173 микрограма частици с размер под 2,5 микрометра през 2016 г. Въпреки това там има само една станция за наблюдение на качеството на въздуха.

СЗО заяви, че е „особено загрижена“ за нивата на замърсяване в Индия и я призова да последва примера на Китай в стремежа за по-чист въздух.

В глобален мащаб девет от 10 души дишат замърсен въздух, което може да доведе до сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове, каза СЗО. Около 7 милиона души умират всяка година в резултат на замърсен въздух, казва СЗО, като хората, живеещи в бедни азиатски и африкански страни, са най-рискови.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*