Средните CO2 нива през април са над 410 ppm – “за първи път в историята“

Преди малко повече от година нивата на атмосферния въглероден диоксид (CO2) достигнаха 410 части на милион (ppm) за първи път в от милиони години. Ето, че през изтеклия април човечеството достигна друг безпокоителен рекорд: средните месечни нива са над 10 ppm през целия месец април – за първи път в историята. “Продължаваме да изгаряме изкопаеми горива,” казва геохимикът Ралф Киелинг. “Въглеродният диоксид продължава да се натрупва във въздуха

“Кривата на Килинг“, която изобразява дневните нива на атмосферния CO2 , измервани от обсерваторията Мауна Лоа, започва през 1958 г. Тогава измерванията се въртят около 315 ppm. 60 години по-късно преминахме прага от 410 ppm, а през април средната 2018 концентрация вече е 410,31 ppm. Според Института по океанография “Скрипс“, това е „първият път в историята …, когато средномесечната стойност надхвърля 410 ppm”.

Washington Post пост посочва, че нивото на CO2 е достигало 400 ppm в миналото – като например преди повече от три милиона години, по време на топлия средно-Плиоценски период. Но нивата по време на Плиоцена “са натрупани в продължение на дълъг период от време, докато днес глобалната концентрация на СО2 се увеличава рязко“, според учените от Четвъртата национална оценка на климата, том 1 – доклад на САЩ от 2017.

Преди началото на Индустриалната революция нивата на CO2 са били относително постоянни в продължение на хиляди години, но – според институцията – никога не са надхвърляли 300 ppm през последните 800 000 години. Към 1880 г. нивата на CO2 са около 280 ppm. Днес те са около 46% по-високи.

“Сякаш сме открили, че нещо, което ядем всеки ден, причинява треска на тялото ни и ни кара да развиваме редица тежки симптоми,“ казва климатологът Катрин Хейхо относно мрачния рекорд през април. „Но вместо да спрем да ядем врената храна, ния ядем все повече и повече. Ако това не е тревожно – не знам какво е”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*