Драстичен план за преход към зелена енергия предвижда към 2050 да не ползваме петрол

Светът би могъл почти изцяло да спре да ползва петрол и да генерира над 95% от енергията си от възобновяеми енергийни източници още през 2050 г. При драстичната промяна САЩ ще трябва да плати една трета от гигантската сметка на прехода.

Документът, който предлага това, е разработен от Грийпийс о Европейския съвет за възобновяема енергия. Това е един от най-детайлните планове, изготвяни някога, за всички малки подробности при тоталната промяна и пълен преход към зелена енергия, пише Ройтерс, съобщавайки новината. Подобни предложения традиционно си остават на ниво добри пожелания.

Според доклада, глобалните инвестиции в енергетиката с цел постигане на пълната промяна ще възлизат на 18 трилиона долара до 2030 г. Това е началото на пътя към заветната цел – към2050 година над 95% от енергията да се добива от незамърсяващи и възобновяеми източници.

Свен Теске, ръководител на подготовката на 260-страничния доклад от страна на Грийпийс, казва, че дългосрочните икономически ползи от изваждането от употреба на изкопаемите горива и налагането на ВЕИ – излизат безплатни. Плануът предвижда и изваждане от употреба на ядрената енергия.

Цената, която докладът предлага за радикалната промяна, се базира на историческата отговорност за емисиите на парникови газове и богатството на нациите. Това означава, че САЩ трябва да плати 36,3% от годишната сметка към 2010 г., а през 2030 година ще трябва да плати около 28,9%.

Китай, който наскоро окупира първото място сред топ-замърсителите, ще трябва да плати само 4,3% от сметката през 2010 г., а през 2030 г. ще дължи около 13,6% от сметката, защото е по-бедна и има доста по-кратка история на индустриализацията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*