Гъвкава соларна клетка се интегрира в автомобили и дронове

Технологичната компания от САЩ Alta Devices обяви създаването на нова соларна клетка на базата на галиев арсенид, която – според фирмата – подобрява съотношението мощност/тегло на предишната такава клетка с цели 160%. Клетката е проектирана да осигурява лека, високоефективна генерация, годна за вграждане в автомобили, дронове и други превозни средства.

Четвъртото поколение еднослойна клетка на база галиев арсенид е с 40% по-лека от предходната разражботка на компанията. Според нея, това означава подобрение на съотношението мощност/тегло с 160%. Клетките са тънки и гъвкави и могат да се интегрират в повърхностите на различни превозни средства, осигурявайки лека и високоефективна генерация при много малка работна площ.

За новия дизайн фирмата твърди, че е успяла да намали употребата на материали от 240 г/м² до 170 г/м², без никакво намаляване на производителността.

Alta Devices понастоящем държи рекорда за ефективност на еднослойна клетка – 28,8%. Това не й пречи да продължава търсенето на по-леки и по-тънки соларни клетки за постигането на по-аеродинамична генерационна повърхност при превозните средства.

“Автономността във въздуха и земята се превръща в реалност”, казва Джиан Динг, главен изпълнителен директор на Alta Devices. “Макар че има голям напредък по отношение „очите, ушите и мозъка“ на съвременните автономни превозни средства, енергийната самодостатъчност като цяло остава извън фокуса“.

Снимка: Alta Devices

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*