Манган увеличава производителността на перовскитните клетки

Полагането на манган може значително да подобри работата на напълно неорганични слънчеви клетки от перовскит – това установиха изследователи, работещи в областта на неорганичните перовскитни соларни клетки в Департамента за енергийни материали и повърхности при Института за наука и технологии в Окинава, Япония.

Повечето от впечатляващите резултати откъм ефективност, постигнати от слънчевите клетки на база перовскитни материали, са реализирани чрез използването на органични перовскити или комбинация от органични и неорганични съединения.

Докато мнозина все още се вълнуват от потенциала постигане на ниска цена и висока ефективност чрез подобни материали, смекчаването на чувствителността на материала към светлина, топлина и влага си остават бариера пред развитието на технологията. Това предотвратява създаването на фотоволтаични продукти с 20-годишна гаранция, с каквито соларната индустрия вече е свикнала.

Въпреки че изцяло неорганичните перовскити досега не са разработвани така, че да постигнат високата ефективност на преобразуване, типична за органичните си „колеги“, те биха могли да се окажат по-малко чувствителни към топлината. А това би улеснило създаването на стабилна слънчева клетка.

Сега учените в OIST са разработили неорганична соларна клетка, която първоначално е постигнала ефективност от 6,14%. Интересното е, че екипът е установил, че когато тази клетка е покрита с манган, ефективността й се увеличава до 7,36%.

Съобщението за разработката бе публикувано в научното списание Advanced Energy Materials, а в него са използвани въглеродни електроди, отпечатани директно върху клетките – иновация, за която изследователите казват, че може значително да намали разходите за производство и за материали.

Клетките поддържат 93% от началната си ефективност след 300 часа тестване в околната среда. Макар че това е далеч от нивата на надеждност, изисквани за комерсиално производство, където клиентите очакват гарантирана производителност от 20 или повече години, OIST казва, че резултатите са окуражаващи, що се касае до неорганичните перовски слънчеви клетки. Занапред екипът на OIST посочва, че ще се съсредоточи върху по-нататъшното подобряване на ефикасността и издръжливостта на клетките, както и в разработването на мащабируеми процеси за комерсиално производство.

Снимка: OIST

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*