Гърция започва ВЕИ програма на стойност 2,5-3 милиарда евро

Гърция се готви да проведе търг за 2,6 гигавата соларни и вятърни проекти, за да привлече инвестиции и да увеличи капацитета си за добив на възобновяема енергия, съобщи Блумбърг. „Отсега нататък производството на възобновяема енергия и цените ще се определят чрез конкурентни тръжни процедури“, каза министърът на енергетиката Джордж Статакис. Ходът „следва да насърчи инвестициите във възобновяема енергия от 2,5 млрд. до 3 млрд. евро“, особено тези във ветроенергийни системи.

Правителството публикува окончателните правила за първите конкурси, които очертават графика и размера на проектите, които ще бъдат възложени. Първият търг ще се състои на 2 юли. Тогава ще се дадат разрешителни за изграждане на 300 мегавата вятърноенергийни паркове и 300 мегавата соларни фотоволтаици. Преминаването от преференциални изкупни тарифи към търгове следва развитието на повечето пазари на възобновяеми енергийни източници по света.

„Има голям интерес от страна на установените играчи на пазара, но има и голям интерес от страна на чуждестранни инвеститори, главно фондове за частни капиталови инвестиции“, каза Димитрис Асимакис, партньор в адвокатската кантора „Нортън Роуз Фулбрайт“, съветник по инвестициите във ВЕИ.

Гърция е известна с изобилното си слънчево греене, основен двигател на нейната туристическа индустрия. Страната обаче има и солидни ветроенергийни ресурси. Подобно на всички държави-членки на ЕС, тя има правно обвързваща цел за развитието на чистата енергия. Целта й е да добива 18% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*