Британските министри се изпокараха заради забрана на хибридите

2017 Cadillac CT6 Plug-In. Culver City, California, April 2017

Британското правителство обмисля да въведе през 2040 г. забрана за всички превозни средств с двигатели с вътрешно горене, обхващайки и хибридните коли, които не са способни да изминат 50 мили в изцяло електрически режим. Това стана повод за нажежени спорове в кабинета.

Изданията Financial Times и Autocar съобщиха, че правителствената стратегия “Път към нулата“ за декарбонизация на автомобилния транспорт може да включва забрана на продажбите на автомобили с двигател с вътрешно горене и хибридите, които не са в състояние да изминат повече от 50 мили в нулевоемисиен режим. Министрите обаче са на противоположни мнения относно предложението. Министърът на околната среда Майкъл Гуув и бизнес-секретарят Грег Кларк настояват за забрана на хибридите. Министърът на транспорта Крис Грейлинг пък твърди, че хибридите трябва да бъдат освободени от забраната.

В “рязко формулирано” изявление Министерството на транспорта отхвърли съобщенията, че ще бъде наложена забрана за хибридите. “Категорично е невярно, че правителството планира да забрани продажбата на хибридни автомобили във Великобритания до 2040 г.”, каза ведомството. “няма да коментираме изтекла проектни документи. Стратегията “Път към нулата“ все още не е приключена и не е договорена от министрите”.

Застъпниците на забрана на всички автомобили без значителни възможности за нулевоемисийно движение се позовават на факта, че емисиите от транспорта в Обединеното кралство се увеличават и сега са най-големият вносител на въглеродни емисии на Острова.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*