Allianz се ангажира да премахне застрахователното покритие за въглищни инсталации

Компанията за финансови услуги Allianz обяви ангажимента си да прекрати предлагането на застрахователно покритие за въглищни инсталации. Фирмата вече няма да предоставя застраховка за въглищни електроцентрали и ще премахне постепенно въглищните рискове от портфолиото си до 2040 г.

Застрахователят също така потвърди, че ще прекрати работата с компании с планове за изграждане на повече от 550MW нов въглищен капацитет.

„Allianz иска да сложи край най-големия убиец на климата и да го изведе извън основния си бизнес с течение на времето. Ставаме още по-сериозни относно глобалното затопляне“, заяви Оливър Бате, изпълнителен директор на Allianz.

„Въглищната промишленост е водещ фактор за изменението на климата, а изграждането на нови въглищни централи е несъвместимо с целите на Парижкото споразумение“, отбеляза Петер Бошард, координатор на кампанията „Неприятели на въглищата“. Той подчерта, че еко-организацията приветства решението на Allianz като важна стъпка към превръщането на въгледобивната промишленост в негодна за застраховане и инвестиране“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*