Apple инвестира милиони в метод за топене на алуминий без емисии

В продължение на над 130 години алуминият се произвежда по един и същ, мръсен начин, с изобилно отделяне на парникови газове. Това може да се промени скоро: Apple се е съюзила с корпорациите Alcoa и Rio Tinto, за да комерсиализира технология, която „елиминира преките емисии на парникови газове от традиционния процес на топене“. Технологичният гигант инвестира в технологията и нейното развитие 10,1 милиона долара.

Rio Tinto и Alcoa са сформирали съвместно дружество на име Elysis с цел комерсиализиране на технологията до 2024 г. Apple не е единствената, която залага големи инвестиции в този нов процес: правителствата на Квебек и Канада инвестират около 47 млн. долара. Elysis ще се намира в Монреал и за начало ще назначи 100 души, които да работят за комерсиализирането на системата, която Alcoa определя като „първата технология за топене на алуминий с нулево съдържание на въглерод в света“. Apple каза, че ще предлага техническа поддръжка.

„Технологията би могла да елиминира еквивалента на 6,5 милиона метрични тона емисии на парникови газове, ако се прилага изцяло в съществуващите алуминиеви топилни пещи в страната. Това представлява обем, равен на приблизително 1,8 милиона лекотоварни автомобила“, посочиха от Alcoa.

Apple е една от високотехнологичните компании, търсещи по-чисти производствени методи, а алуминият е един от металите, които се използват в прозиводството не нейните устройства. Компанията каза още през 2015 г., че трима от инженерите й са започнали да търсят „подобрен метод за масово производство на алуминий“ – и са го намерили у Alcoa. Основателят на компанията Чарлс Хол е пионер на стария метод (през 1886 г.), но той използва въглероден материал, който съответно отделя много CO2 през целия процес на топенето. Сега Alcoa вече е разработила нов процес, който използва усъвършенстван проводим материал, а не въглерод. Процесът на топене освобождава кислород, а не въглероден диоксид.

Изображения: Apple

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*