Франция може да забрани на магазините да изхвърлят непродаденото облекло

Да се забрани на магазините за облекла да унищожават непродадените дрехи – това предвижда нова кампания на френската инициатива „Circular Economy Roadmap “. Предложението идва не много след като по-рано тази година „вирусна“ снимка на магазин за дрехи във Франция, показваща унищожаване на непродадения текстил, предизвика гняв и възмущение в обществото.

Circular Economy Roadmap призовава за прилагане на основните принципи на битката с отпадъците от хранителни продукти в текстилната промишленост до 2019 г. Закон от 2016 г. изисква хранителните магазини да даряват непродадената храна, вместо да я изхвърлят. Правителството заяви, че сега има за цел да гарантират, че непродадените текстилни изделия „не биват нито изхвърлени, нито унищожени“. Така че Франция може да забрани на магазините да изхвърлят и унищожават дрехите, които не бъдат продавадени. Вместо това магазините за дрехи могат да даряват непродадени стоки.

Засега подробностите все още не са ясни, тъй като инициативата все още не е конкретизирана. Заложеният краен срок – през 2019 г. – ще позволи на правителството да направи ревизия на ситуацията в сектора, да изчисли какво количество дрехи се изхвърлят или унищожават, да анализира процесите, въведени от марките, и трудностите.

Премиерът Едуард Филип заяви, че до 2019 г. пътната карта може да се превърне в нов закон, според Fashion Network. Според изданието, Европа изхвърля четири милиона тона дрехи всяка година. Франция е един от най-големите модни пазари в Европа – но там изхвърлят 700 000 тона дрехи годишно и рециклират едва 160 000 тона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*