Първата слънчева топлоцентрала в Испания ще топли 12 000 семейства

През февруари Алсала Екоенергиас подписа споразумение за изграждане на топлофикационна система, захранвана от слънчева енергия и биомаса, в град Алсала де Енарес – град в Испания. Споразумението между местната компания и общинското правителство ще доведе до изграждането на първата в страната мащабна слънчева топлофикация. Тя ще осигурява екологично отопление за 12 000 жилища. Очаква се системата да бъде завършена до края на 2019 г.

Въпреки че технологията на слънчевата топлофикация – накратко SDH – е добре развита в страни като Дания, потенциалът й е слабо развит в Испания, която има приблизително два пъти по-високи нива на слънчева радиация в сравнение със Северна Европа. Към днешна дата повечето инсталации, като технологичния парк на Балеарските острови на Майорка, са само пилотни проекти.

Нещата обаче могат да се променят в обозримо бъдеще. На 1 февруари Алсала Екоенергиас подписа споразумение с Общинския съвет на Алсала де Енарес за изграждане на иснталация с 30 MW котел на биомаса и 14 MW слънчево колекторно поле, оборудвани с концентриращи слънчеви колктори.

За соларната система предстои да бъде избрана една от две възможни технологии – а именно линейни Френелови колектори и параболични колектори. „Планираме да започнем изграждането на соларната инсталация до началото на 2019 г. и да произвеждаме топла вода чрез слънчева енергия при температура от 130°C до 140°C“, каза Тео Лопес, управляващ директор на Алсала Екоенергиас. „Вече идентифицирахме земята за инсталацията и подписахме договори с всички инвеститори“. Лопес добави, че новата топлофикационна мрежа ще има входяща температура на работната течност от 110°C и температура при връщането й от порядка на 70°C.

„Искаме да съчетаем няколко технологии в този проект. Бяхме наясно, че слънчевата енергия не е част от други проекти за централизирано топлоснабдяване, така че решихме да я въведем тук…. Това ще бъде най-голямата слънчева топлинна топлофикационна система в страната до момента“, каза Олга Гарсия, заместник-кмет и член на кабинета, отговорен за инфраструктурата, в Алсала де Енарес.

Инвестицията за проекта в размер на 38 млн. евро. От тях 32 млн. евро са разпределени за биомаса и 6 млн. евро за слънчева топлинна енергия.

Финансирането ще дойде от няколко източника. Един от тях е споразумението „Proyectos Clima“ на Министерството на околната среда. Друга инвестиционна субсидия от 20% ще се основава на схемата за подкрепа PAREER-CRECE. Част отпарите ще дойдат от Института за диверсификация и спестяване на енергия (IDAE) и от Европейския фонд за регионално развитие. Около 25% от инвестицията е предоставена от частни инвеститори и разработчика на проекта Алсала Екоенергиас. Лопес казва, че се очаква инсталацията да работи повече от 25 години и да бъде изплатена за по-малко от десетилетие. И двете системи, бидейки комбинирани, биха намалили сметките за енергия на крайните потребители с около 15% до 30%.

„Кметът на Алсала, инженер и поддръжник на възобновяемите енергийни източници, е твърд поддръжник на този проект“, каза Лопес. „Очакваме, че нашата демонстрационна инсталация …. ще мотивира и други градове в Испания да разгърнат SDH системи“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*