Самодостатъчната къща Gut Feeling произвежда повече ток, отколкото използва

Този малък дом, разположен в Обераудорф – село в Бавария, Германия – е идеалното място за презареждане и намиране на вдъхновение. Архитект Маркус Ек е проектирал къщата „Gut Feeling“ като зелен ваканционен дом, подходящ за двамина. Със слънчеви панели, които произвеждат повече електроенергия, отколкото домът ползва, както и система за възстановяване на топлината, която циркулира свеж въздух, домът прегръща устойчивостта, като същевременно запазва удобството на гостите през цялата година.

Къщата е пример за простота при използване на естествените строителни материали. На приземния етаж има малък гараж, кухня, трапезария и хол. На втория етаж има спалня и баня. На третия етаж има допълнително пространство за спане и самостоятелна вана. И интериорът, и екстериорът на дома са облицовани с дървен материал. За да се създаде повече пространство, архитектът е добавил по една тераса от двете страни на сградата. Обитателите могат да се насладят на прелестни гледки благодарение на големите плъзгащи се врати, които водят към терасите.

Слънчевите панели осигуряват тока на дома и даже има излишък, но когато небето е облачно, къщата пак използва 100 процента зелена енергия – от водноелектрическа спистема в близката гостилница. За поддържане на стабилна, комфортна вътрешна температура и осигуряване на свеж въздух целогодишно домът разчита на вградени сензори и система за оползотворяване на топлината.

Снимки: Florian Holzherr

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*