Препоръчват на Великобритания да инвестира във водородно съхранение

Неотдавнашен доклад, издаден от Института по инженерна механика във Великобритания, препоръчва на правителството на Обединеното кралство да инвестира повече в енергийните технологии в опит да намали зависимостта си от вноса на газ.

Докладът е озаглавен „Енергия от газ: да видим причината от това, което обичайно е излишна мощност в електрическата мрежа, да създаваме газ, най-вече под формата на водород“.

„Този водород се добива чрез електролиза на вода и е енергия, която може да се използва във всички сектори на енергийната система, като производство на електричество, топлоенергия, промишленост, съхранение и транспорт – което спомага за декарбонизирането“. Превръщането на излишъците в енергийната система в газ е брънката, която свързва енергийната система, осигуряването на гориво от излишната мощност и намаляване на замърсяването на въздуха и емисиите на СО2.

В момента излишната мощност от вятърните и слънчевите централи на Острова не може да бъде съхранявана в наличните, крайно недостатъчни системи за съхранение в страната. „Правителството и индустрията трябва да умножат усилията си за осигуряване на програми за финансиране и демонстрационни обекти, за да насърчат по-широкото използване на водорода като средство за съхранение на енергия“, отбеляза д-р Дженифър Бакстър, водещ автор и главен инженер в Института по инженерна механика. „Трябва да се пренасочим от разточителната ни сегашна култура към по-устойчива, кръгова икономика“. По думите му, технологията на преобразуване на енергията във водороден газ може и трябва да играе важна роля в изграждането на енергийното бъдеще на страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*