Препоръчват на Великобритания да инвестира във водородно съхранение

Неотдавнашен доклад, издаден от Института по инженерна механика във Великобритания, препоръчва на правителството на Обединеното кралство да инвестира повече в енергийните технологии в опит да намали зависимостта си от вноса на газ.

Докладът е озаглавен „Енергия от газ: да видим причината от това, което обичайно е излишна мощност в електрическата мрежа, да създаваме газ, най-вече под формата на водород“.

„Този водород се добива чрез електролиза на вода и е енергия, която може да се използва във всички сектори на енергийната система, като производство на електричество, топлоенергия, промишленост, съхранение и транспорт – което спомага за декарбонизирането“. Превръщането на излишъците в енергийната система в газ е брънката, която свързва енергийната система, осигуряването на гориво от излишната мощност и намаляване на замърсяването на въздуха и емисиите на СО2.

В момента излишната мощност от вятърните и слънчевите централи на Острова не може да бъде съхранявана в наличните, крайно недостатъчни системи за съхранение в страната. „Правителството и индустрията трябва да умножат усилията си за осигуряване на програми за финансиране и демонстрационни обекти, за да насърчат по-широкото използване на водорода като средство за съхранение на енергия“, отбеляза д-р Дженифър Бакстър, водещ автор и главен инженер в Института по инженерна механика. „Трябва да се пренасочим от разточителната ни сегашна култура към по-устойчива, кръгова икономика“. По думите му, технологията на преобразуване на енергията във водороден газ може и трябва да играе важна роля в изграждането на енергийното бъдеще на страната.

1 коментар

 1. Животът на Електродните Плочи на един Електролизер е около ДВЕ години – дори на тези с Иридиево, Платинено или Рутениево покритие – според всички производители на такива плочи по света, с които съм разговарял.

  Цената на плочите е около 90% от цената на целия Електролизер.

  Тоест, на две години трябва да си купувате НОВ Електролизер на цена 1100 евро на Киловат инсталирана мощност !

  Прибавете и извънредно опасното боравене с водорода поради нуждата да бъде компресиран под извънредно високо налягане – 750 атм., или втечняван при ужасно ниски температури (-253 гр.С) , извънредно високата му експлозивност, течове, проникване, дифузия и окрехкотяване на материалите с които е в досег и по тази причина невъзможно да бъде транспортиран по тръбопроводи в чист вид – само смесен до 15% с Природен Газ.

  Все трудни и опасни за изпълнение упражнения. Не ми се мисли какви експлозии ни чакат в промишлеността , а за бита ще е направо катастрофа, ако някой изобщо реши да внедрява водорода като битово гориво.

  Просто ЗАБРАВЕТЕ.

  Водородът НЕ Е ОПЦИЯ за развитие на Енергетиката, поне не Водно-Електролизния такъв.

  Има и Не-Електролизен водород, получен чрез каталитична декомпозиция на БиоМетан, добит чрез 36-дневна Анаеробна Дестилация на Бързорастяща (един метър на ден) Бамбукова Биомаса (БББ), отглеждана оранжерийно, във Вертикална Аеропонна Ферма, на НУЛЕВА СЕБЕСТОЙНОСТ.
  Би могло да се произвежда, пълни в цистерни и изнася (не и да се ползва тук ! ).

  Изобщо, Бамбуковата RGBB-Технология е ЕДИНСТВЕНИЯТ Работещ Ход за спасяване на ТЕЦ-овете, Енергетиката и цялата ни Икономика .

  Поглъщаща стотици тонове Въглероден Диоксид на ДЕН, ББ-Биомасата е 100% Карбон-Неутрална и може да се изгаря ( с калоричност 20MJ/kg – колкото Лигнита) в пещите на ТЕЦ-овете, БЕЗ каквото и да било преустройство, на НУЛЕВА резултатна себестойност , или да се продава (€70/Тон).

  Бамбуковата Биомаса е също така отлична суровина за производство на свръх-евтини, 100% Карбон-Неутрални БиоГорива като Биогаз, Syngas, БиоЕтанол, БиоМетан – и Зелен Каталитичен Био-Водород от него, Пелети, Брикети, Прахово гориво за Прахови Горепки – wtsab.com и Газо-Прахови Турбини, и е задължителен Асистент за производство на Инженерно Фъстъчено Горивно Олио (ИФО), 50% Водно-Емулгиран ИФО-Аерозол за Газови Турбини, и висок клас Биодизел – възможно най-добрите – свръх-евтини и безопасни Транспортни Горива ;

  + десетки видове храни, фуражи, протеини, влакна, торове, пулпове, биополимери, строителни и структурни СО2-складиращи материали и др.

  Под 5% от произведената Биомаса ще се изгаря за добив на Eл.Eнергия и Топлина за собствените нужди на В-Фермата.

  Миньорите които ще бъдат съкратени от мините, ще бъдат преквалифицирани в Био-Фермери във В-Ферми, с бели престилки и таблет в ръка.

  До няколко месеца стартираме изграждането в Икономическа Зона Божурище, на първата в света 50м висока Пилотна В-Ферма, върху 2 дка площ, за производство на над 3000 тона на Ден висококачествена Бамбукова Биомаса .

  Изграждането на 40-50 такива Ферми у нас ще спре изцяло вноса на руски газ и други горива, и ще стартира родно производство и експорт на чисти горива за стотици милиарди Eвро .

  Това ще умножи многократно БВП-то ни , ще вдигне минималната заплата над 2500 Eвро, ще върне емигрантите – плюс още няколко милиона чужденци с дипломи, и ще нареди България сред най-богатите и успешни страни в света , в рамките на десетина години.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*