ЕС гони 30% намаляване на емисиите на CO2 от камиони до 2030 г .

Изпълнителният орган на Европейския съюз ще предложи поне 30% цел за намаляване на емисиите на CO2 от камионите до 2030 г., съобщи Ройтерс, като се позова на източник от ЕС. Това е част от стремежа на блока да намали емисиите си на парникови газове.

Планираната цел ще бъде първият стандарт за емисиите на CO2 за камиони в ЕС. А той до момента няма ограничения за явлението, което представлява почти четвърт от емисиите от транспорта в блока. В същото време страни като Съединените щати, Китай, Япония и Канада вече са определили свои цели за намаляване на емисиите на CO2 от тежкотоварните превозни средства.

Активистите-природозащитници в няколко европесйки страни настояват за залагане на амбициозна цел за намаляване на емисиите на CO2 с най-малко 24% до 2025 г. и с 34-45% до 2030 г.

Еврокомисията също така ще предложи междинна цел от 15% и ще въведе система за стимулиране чрез кредити, за да възнагради производителите, които инвестират повече в нисковъглеродни технологии, каза източникът.

Еврокомисарят по въпросите на климата Мигел Ариас Канете проведе поредица пт срещи с автомобилната индустрия и еко-защитниците през последните четири месеца, които доведоха до създаването на новия проектозакон на Европейската комисия. Останалите еврокомисари ще гласуват по предложението в сряда. Очаква се то да получи подкрепата на националните правителства и Европейския парламент.

Планираната цел от 30% би намалила с около 54 милиона тона CO2 емисиите на блока от 2020 г. до 2030 г., според оценките на Комисията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*