Сондажите за петрол в Арктика стават немислими, казва екс-шеф на ООН

Правителствата по света трябва да направят всичко по силите си да спрат проучванията за добив на нефта в Арктика, посочи във вторник един от главните „архитекти“ на Парижкото споразумение за климата – Кристиана Фигерес. Глобалното затопляне прави този регион изключително крехък и сондирането там става немислимо, посочи тя.

Фигерес е бивш шеф на Секретариата на ООН по изменението на климата. Тя заемаше тази позиция, когато беше подписано Парижкото споразумение за климата, в което участват 195 нации. „Арктика е несондираема“, заяви Фигерес пред Ройтерс.

Последните три години са най-горещите в историята на метеорологичните наблюдения. Нарастващата топлина е заплаха за всичко – от големия бариерен риф на Австралия до леда в Антарктида.

Вече няма икономически смисъл да се сондира за петрол в Арктика, отчасти защото ще са нужни години, за да се разработят каквито и да било находки, смята бившият костарикански дипломат. По-добре е капиталовите инвестиции да бъдат използвани за разработване на възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия за намаляване на емисиите, каза тя. „Залозите са видимо по-високи, отколкото преди няколко години“, каза тя.

Споразумението от Париж поставя амбициозната цел да се прекрати ерата на изкопаемите горива през втората половина на този век. Договорът бе отслабен от планирано изтегляне на САЩ. Решението е на президента Доналд Тръмп, който се съмнява в основните научни открития, че глобалното затопляне е създадено от човека.

Миналия месец администрацията на Тръмп започна ревизии на плановете за сондажи за нефт и газ в част от Арктическия национален резерват за дивата природа. В Норвегия пък Statoil и други добивни компании планират да продължат проучването си в Баренцово море.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*