Сицилия въвежда мораториум върху големите соларни и вятърни паркове

Италия е достигнала кумулативен инсталиран PV капацитет от около 19,6 GW към края на декември 2017 г. През първите три месеца на настоящата година пък страната е инсталирала около 89,1 MW нови фотоволтаични системи. Това сочат данни на италианската асоциация за възобновяема енергия Anie Rinnovabili, базирани на статистики от мрежовия оператор Terna.

В Сицилия обаче новите строежите на нови фотоволтаични и ветроенергийни паркове ще бъдат замразени. Регионалното правителство на Сицилия взе решение да спре всички нови разрешителни за големи слънчеви и вятърни централи, за да провери тяхното потенциално отрицателно въздействие върху пейзажа на острова.

Това е най-южният и най-слънчев район на Италия. Мораториумът върху големите проекти за вятърна и слънчева енергия ще важи до 8 септември. В своя указ, публикуван в официалния журнал на региона, правителството на острова обяви решението си да прекрати всички нови лицензи, издавани за проекти за слънчеви паркове и вятърни електроцентрали, за да оцени тяхното потенциално въздействие върху ландшафта чрез ново регионално пространствено планиране.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*