Немска фирма превръща стари контейнери в прекрасни жилищни пространства

Построяването на сгради от стари корабни контейнери е нарастваща тенденция, но превръщането на тези стоманени кутии в места за живеене не е лесно. Немската фирма Containerwerk е намерила начин да улесни този процес, като преработва рециклираните контейнери и ги предава на архитекти – а те на свой ред създават красиви домове или офиси чрез структурите.

Изграждането на домове и офиси от контейнери е популярно от години. Действителният процес на трансформиране на старите стоманени кутии в жизнеспособни жилищни структури обаче е доста сложен. Едно от най-големите предизвикателства е изолацията на конструкциите, така че да могат да бъдат използвани като домове, офиси или други обитаеми пространства.

Съоснователят на Containerwerk Иван Малиновски е измислил индустриална система, която да оформя структурите с изолация от пяна. „Изолацията е големият проблем при изграждането на къщи от контейнери“, казва Малиновски във видео клип на Dezeen. „Ако погледнете физиката на контейнера, той е направен от стомана, а стоманата е много добър топлопроводник. Затова изграждаме специален тип изолация. Това е монолитна изолация, направена чрез промишлен процес, и обгражда целия контейнер вътре, без никакви топлинни мостове“.

Според Малиновски, използването на специалната изолация не само прави контейнерите енергийно ефективни; това позволява стените да са с дебелина само 10 сантиметра, което означава, че дизайнерите могат да се възползват максимално от ограниченото пространство на контейнерите. „Можем да изградим много тънки стени, така че пространството в контейнера да е възможно най-голямо“, казва Малиновски.

Компанията наскоро показа завършено жилище, построени от контейнери по технологията на Containerwerk. Инсталацията включваше двуетажен контейнерен дом, произведен от три ремонтирани контейнера. Изработени далеч от строителната площадка, кутиите се съединяват и целият „строеж“ тре два дена.

Колоритен екстериор с големи кръгли прозорци придава на къщата забавно, съвременно усещане. Модерният дизайн продължава и в интериора, където мебелите от висок клас и естествената светлина създават приятно жизнено пространство.

Снимки: Containerwerk

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*