Нидерландия забранява въглищните електроцентрали

Нидерландия ще забрани използването на въглища за производството на електроенергия през следващото десетилетие. Страната ще закрие две от петте си централи, захранвани с въглища, в края на 2024 г., освен ако не сменят мръсното гориво с чист източник.

Решението бе обявено от министъра на икономиката Ерик Уайбс и касае електроцентралите, построени през 90-те години на миналия век. По-новите въглищни централи ще трябва да бъдат затворени до края на 2029 г. Това са първите два етапа от плана на правителството да затвори всички въглищни централи до 2030 г.

Първите две централи са управлявани от германската RWE и шведската Vattenfall. Те са в експлоатация от 1994 г. насам. Останалите три са построени през 2015 г. и 2016 г. Самата RWE, която е оператори на някои от по-новите централи на въглища, заяви, че е недоволна от решението, тъй като правителството не предлага компенсации за забраната за въглища, нито за 3,2-те милиарда евро, които RWE е инвестирала в най-новата си централа по искане на правителството. „Очакваме значителни последствия за нашите дейности“, се казва в изявление на компанията. „Ние ще обмислим правни стъпки, ако законът бъде въведен, както се предполага понастоящем“.

Nuon, дъщерното дружество на Vattenfall, заяви, че ще спазва закона и ще закрие в края на 2024 г. своята централа, захранвана с въглища, известна като Hemweg-8.

Изключването на захранваните с въглища централи трябва да помогне на правителството да постигне целта си за намаляване на емисиите на CO2 с 49% спрямо нивото от 1990 г. до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*