Нивата на озоноразрушаващите CFC химикали мистериозно се увеличават

Забранени в цял свят с Протокола от Монреал през 1987 г. заради своите способности да разришават озоновия слой на Земята, хлорофлуоровъглеродните (CFC) се радват на мистериозно “завръщане”. През последните години нивата на CFC в атмосферата са се увеличили внезапно и необяснимо. Сега учените се мъчат да определят източника на проблема.

Изследователят Стивън Монтска от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в САЩ е открил първи тази необичайна тенденция. “Занимавам се с темата от 27 години и това е най-изненадващото нещо, което някога съм виждал”, каза той пред Guardian. “Направо бях шокиран. Сега се правим на атмосферни детективи, опитвайки се да разберем какво се случва и защо”.

Необяснимият ръст на CFC може да причини сериозни екологични щети. “Ако тези емисии продължават да растат необезпокоявано, те имат потенциал да забавят възстановяването на озоновия слой”, заяви ръководителят на Програмата за околната среда на ООН Ерик Солхайм. “Следователно е от решаващо значение да определим точните причини за тези емисии и да предприемем необходимите действия”.

След като иззследваха няколко възможни обяснения, сега учените предполагат, че новото “производство” на CFC се случва някъде в Източна Азия.

Най-голям ръст се наблюдава при CFC-11 – втория най-увреждащ CFC химикал. Възможно е разследването да доведе до спиране на производството на CFC още преди да бъде определен точния източник. “Имам чувството, че ще разберем доста бързо какво точно се случва – и че ситуацията ще бъде коригирана”, каза Монтска. “Някой, който може би прави това целенасочено, ще осъзнае, че му се обръща внимание, и ще спре”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*