Затоплящите се морета разместват местообитанията на рибите

Промените в климата правят много повече от това да водят до покачване на морското равнище или да намаляват обема на морския лед – затоплящите се морски води карат рибите да се отдалечават от типичните си местообитания. Затоплящите се морета и океани вече са накарали някои видове риби да мигрират на юг или на север. Тъй като климатът продължава да се променя, изменението на местообитанията на морските видове може да се окаже предизвикателство за рибарството, тъй като рибите могат да се преместят да живеят на нови места – на стотици хиляди километри надалеч от сегашните си региони.

Рибите вече търсят по-благоприятни местообитания в условията на променящ се климат и екип от шестима учени от институти от САЩ и Швейцария са се заели да предскажат как биха могли да мигрират морските обитатели в бъдеще. В проучването им, публикувано тази седмица в PLOS One, екипът е моделирал тенденциите при местообитанията на 686 вида. Екологът и съавторът Малин Пинси от университета “Рътгърс” казва, че има висока степен на сигурност, че около 450 от тези видове ще мигрират в бъдеще.

“Ако бъдещето се характеризира с високи нива на въглеродните емисии, следва да очакваме, че много икономически важни видове риба ще се преместят към нови региони – и ще намалеят в районите, където исторически са били в изобилие”, обяснява водещият автор Джеймс Морли от Университета в Северна Каролина.

Някои видове може да мигрират само на няколко километра. Други обаче могат да се преместят толкова далеч, че да станат недостъпни за рибарите. Например, “снежният рак” от Аляска може да мигрира на север на разстояние до 1500 км. Подобна миграция би направила рибните видове недостъпни за дребните рибари, които имат малки лодки с немного гориво и кратък пробег.

Учените не са сигурни кога могат да започнат такива промени – това зависи от темпа на затопляне на морската вода. Със сигурност обаче подобно движение би създало редица предизвикателства за управлението на ресурсите. Съавторът на проучването Ричард Сейгравс казва, че държавите навярно ще трябва да ограничават риболова и да налагат квоти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*