1/3 трета от защитените територии в света са обект на “шокиращо” човешко влияние

Над 3 милиона квадратни километра защитени зони по света са обект на интензивно човешко въздействие – изграждане на пътища, урбанизация или най-малкото паша, според ново проучване. “Налице са големи инфраструктурни проекти – например строежи на магистрали, индустриално земеделие и дори изграждане на цели градове по границите на места, които би трябвало да бъдат заделени за опазване на природата”, обясни Водещият автор Кендал Джоунс, докторант в Университета на Куинсланд, в изявление.

Милиони квадратни километри се отлиават с “ниво на човешко влияние, което е вредно за видовете, които се опитват да защитят тези зони,” казва професорът от Университета в Куинсланд Джеймс Уотсън. “Това не е пасивно [присъствие]; то е вредно и това е шокиращо”.

Учените от Университета в Куинсланд са работили заедно с колеги от Университета на Северна Британска Колумбия и Обществото опазване на дивата природа (WCS) в изследването, описвано като “проверка на действителността”. То бе публикувано наскоро в списание “Science”.

Правителствата твърдят, че тези области са защитени, “когато в действителност те не са”, казва Уотсън. Макар че все повече земя бива отделена и “защитена” в последните няколко десетилетия, липсата на действителна защита е основна причина да продължава наблюдаваният катастрофален спад на биологичното разнообразие.

В констатациите на проучването обаче има и лъч надежда: защитените територии, които имат стриктни цели за опазване на биологичното разнообразие, като че ли изпитват по-малко човешки натиск. Примери за това са резерватите Кео Сейма в камбоджа, биосферният резерват Ясуни в Еквадор, Националният парк Мадиди в Боливия.

“Ние знаем, че защитени територии работят – когато са добре финансирани, добре управлявана и добре позиционирани, те са изключително ефективни,” казва Уотсън. “Те действително водят до спиране на заплахите, които причиняват загубата на биологично разнообразие, и гарантират завръщането на видове,които са били на ръба на изчезването. Има и много защитени територии, които все още са в добро състояние и защитават последните индивиди от видове, застрашени в световен мащаб. Предизвикателството е да се подобри управлението на онези защитени територии, които са най-ценни за опазване на природата, за да се гарантира, че ще бъдат действително предпазени”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*