Lightyear проектира соларна кола с до 800 км пробег

Датският производител на соалрни автомобили Lightyear обяви, че ще инвестира средства, набрани чрез първия си кръг на финансиране, за създаването на кола, захранвана със 100% слънчева енергия.

Разстоянието, изминавано от всички автомобили по света за една година, се равнява на една светлинна година, тоест 9,5 трилиона километра, казва фирмата, която така се и казва – „Светлинна година“. Това не е сдлучайно – нейната цел е да направи така, че това разстояние да се изминава само с електрически превозни средства (ЕПС), което понижи потреблението на изкопаеми горива. „Искаме до 2035 г. да бъде измината една светлинна година с електромобили. За тази цел предоставяме мащабируемо решение“, заяви Lightyear.

По данни на компанията, едва 3% от жителите на света имат достъп до инфраструктура, която може да им позволи да използват комфортно електрическа кола. В останалата част липсват необходимите предпоставки за подобен род движение. „Резултатът е задача в стил „кокошката или яйцето“ – която ние искаме да разбием“. Иначе казано, Lightyear твърди, че ЕПС не са толкова лесно достъпни поради липсата на инфраструктура за зареждането им.

Сега компанията разработва автомобил, който може да се движи в продължение на месеци без да се налага да бъде зареждан – и може да се захранва през нощта. „Изграждаме електрическа кола, която се зарежда директно от слънцето. За да постигнем възможно най-голямо въздействие, ние напредваме към нашата нашата мисия с две стъпки. Първо, изграждаме електрическа кола, която може да работи навсякъде. На второ място – и може би най-важното – ще продължим да изграждаме тази концепция, за да създадем кола, която да работи за всекиго“.

Фирмата ще използва извити слънчеви панели, позволяващи да се абсорбира светлината на слънцето под различен ъгъл, като същевременно се търси определена естетика в дизайна.

Автомобилът ще е способен да пропътува между 400-800 км със своите ламинирани слънчеви панели, защитени от различни метеорологични условия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*