Нулевоенергиен дом в Кънектикът се изивива около езерце

Построена около симпатично езерце, резиденцията „Кънектикът резиденс“ е вдъхновена от околната природа и съвсем целенасочено материалите, използвани в построяването й, са естествени. Бидейки „емоционално устойчив“ дом, жилището не само осигурява релаксираща атмосфера за собствениците си, но и генерира цялата енергия, която консумира, при това от възобновяеми източници.

Създадена за семейство от пет души, резиденцията се простира на 4,3 акра земя в гориста местност с голямо езерце в центъра. Архитектите от Cutler Anderson Architects са разделили къщата на три обема, два от които седнят от двете страни на езерото, свързани с дълъг покрит мост помежду си. Обемът на западната страна на езерото помещава входа и основните общи части, включително дневната, трапезарията, кухнята и фамилната стая. Обемите на изток и на юг се състоят от спални, като в първия се помещава и гараж.

Многобройни остъкления обгръщат къщата, за да размият границите между вътре и вън. Дървесни облицовки създават уют в дома. Покривни фотоволтаични панели осигуряват тока на дома, а за отоплението отговарят 14 геотермални кладенеца.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*