Мисури забрани растителните „колбаси“ да се етикират като месо

Заместителите на месото на растителна основа и месата, култивирани в лаборатория, няма да могат да бъдат пуснати на пазара с етикета „месо” съгласно новото законодателство, одобрено неотдавна от депутатите в Мисури. “Ние не се опитваме да заблудим когото и да е. Просто се опитваме да защитим своя продукт”, коментира по този повод републиканецът Джеф Найт, който подкрепи промяната.

Новата регулация забранява на компаниите да наричат „месо“ продуктите на растителна основа, които имитират месо, и лабораторните им заместители. „Този закон забранява подвеждащото представяне на продукти като месо, когато то не произхожда от добитък или домашни птици”. Ако законопроектът бъде окончателно одобрен, Мисури ще е първият щат в Америка, който категорично решава този въпрос.

“Това не е проблем само в Мисури. Става въпрос за защитата на целостта на продуктите, за които фермите и семействата с ранчо из цялата страна работят усилено всеки ден,” подчерта Майк Диърдж, изпълнителният вицепрезидент на Асоциацията на говедовъдите в Мисури. “Никога не съм си представял, че ще спорим за това какво е месо и какво не е. Изглежда глупаво. Това обаче е реален проблем …Новото законодателство не направено с цел да задушава технологиите, а да гарантира целостта на доставките на месо и да спести объркването на клиентите”.

1 коментар

  1. тъй е :))) а наште депутате още не могат да решат млякото с палма мляко ли е и сиренето с палма сирене ли е :)))

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*