Село в Мурманск ще за захранва само от възобновяеми енергийни източници

Село Краснощелье. Снимка: Сергей Груздев в Wikimedia Commons

Властите в региона Мурманск планират да използват възобновяеми енергийни източници, за да осигуряват денонощно електричество за селото селище Краснощелье, където живеят хора от народа Саами. Това съобщи подуправителят на региона Мурманск Евгени Никора, говорейки по време на форума “Ветроенергетика 2018” в Уляновск.

Краснощелье, по думите му, е център на културата на Саами. Селото се състои от 170 домакинства и има 430 жители. Единствената комуникация с това селище са редовните полети с хеликоптер веднъж седмично. Електрическото захранване на селото е 18 часа на денонощие.

“Това е доста голямо селище, в което токът сега се осигурява от дизелов генератор с върхова мощност от 450 кВт. … Бихме искали да сменим тази електростанция с хибридна. … Има потенциал да се използва [енергия от] слънцето през лятото, както и да трябва да използва вятър [за производство на електроенергия] и сега ние се опитваме да формираме приемлив финансов модел съвместно с редица потенциални инвеститори”, каза той.

Саами са местни коренни жители – народ, от който са останали едва около 31 000 души. В Русия те живеят предимно на полуостров Кола. В региона Мурманск живеят по-голямата част от руските Саами – 1,6 хиляди души.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*