750-километрова акулска магистрала може да стане защитен коридор за дивата природа

Учени са заснели акули, които изминават над 750 километра по “магистрала” през Тихия океан, която се простира между островите Галапагос и Кокос. Причината за снимките? Докато двата острова са защитени зони за опазване на рибите, самото трасе на акулите не е – а учените искат да я превърнат в защитена коридор на дивата природа.

Фондацията “Пасифико” от Коста Рика, съвместно с четири фонда за опазване на околната среда, е организирала експедиция за видеозаписа на акулската магистрала. Президентът Зденка Пискулич коментира, че е трудно хората да се заинтересуват от подобен коридор в океана, но “най-накрая има визуално доказателство, че е налице огромно [биологично] изобилие в тази област, която трябва да бъде защитена – че наистина има магистрала”.

Учените са използвали камери тип GoPro, рибна стръв и метални рамки, за да създадат така наречените “отдалечени подводни видео системи със стръв”. Те били влачени зад изследователска лодка в продължение на почти две седмици. “Ние документирахме над 16 вида акули и риби, също морски костенурки и делфини,” коментира морският биолог Марио Еспиноса. “Наистина е изненадващо да се види, че има толкова много животни”. Акулите – включително акула-чук, вършачка и копринена акула – се оказали доминиращото морско животно.

Лий Крокет от Фонда за опазване на акулите коментира, че извън защитените територии акулите са изложени на риск да бъдат уловени по дългите риболовни трасета в открито море. Някои видове акули като акулата-чук са застрашени; други намаляват опасно бързо. Защитата на тази акулска магистрала в океана би била “следващата стъпка в опазването” на вида.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*