Хамбург потвърди: забраняват се дизеловите коли

Хамбург окончателно стана първият град в Германия, който въведе забрана за стари и замърсяващи въздуха дизелови автомобили. Градската власт наложи забраната в опит да се справи със замърсяването на въздуха, надявайки се да определи стандарт, който другите градове в страната да пожелаят да посрещнат.

Нивата на азотен диоксид често надхвърлят прага, определен от Европейската комисия – а Хамбург е един от 80-те германски града, в който това се случва редовно.

Около 214 000 автомобила ще бъдат засегнати от новото ограничение. Това са повече от две трети от дизеловите автомобили в града.

“Лимитите за по-старите дизелови автомобили вече могат да влязат в сила по плана”, потвърди градската управа. А планът на властите е замтрсяващите возила да бъдат забранени на две от главните пътни артерии на Хамбург още от 31 май.

Ограничението обхваща 1,6 километра от Стресманщрасе – там вече няма да имат достъп автомобилите със замърсяващи дизелови двигатели – както и 580 метра от Макс-Брауер-Але.

Германия все пак подчерта, че превозните средства на градския транспорт и колите на живущите в посочеите райони няма да бъдат засегнати от новите правила.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*