Siemens инвестира 10 млн. евро в завод за батерии на Northvolt

Германската инженерингова група Siemens AG ще инвестира 10 милиона евро в партньорство с Northvolt AB, която има за цел да изгради най-голямата фабрика за батерии в Европа – в Швеция.

Компаниите заявиха, че ще си партнират в разработването на технология за производство на “зелени литиево-йонни батерии”. Партньорството включва използването на портфолиото на Siemens “Цифрови предприятия” за дигитализиране на цялата верига на производствои доставка, като се започне от проектирането на клетките и се стигне до следпродажбените услуги. Като част от сътрудничеството Siemens планира да превърне Northvolt в предпочитан доставчик и да купува батерии от завода, след като той бъде завършен през 2020 г.

“Northvolt променя производството на батерии, като създава акумулатори с много нисъквъглероден отпечатък”, каза Улф Троесон, ръководител на Siemens Nordics. “Портфолиото ни “Цифровите предприятия” ще подкрепи Northvolt в изграждането на най-съвременна производствена база за акумулаторни батерии”.

В съобщението се отбелязва, че устойчивият транспорт и нарастващото потребление на възобновяема енергия са от ключово значение за борбата с изменението на климата, а Европа е изправена пред “голям дефицит през следващите няколко години”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*