В Амстердам строят „село за стартъпи“ от корабни контейнери

В опит за създаване на офис площи на достъпни цени в Амстердам, холандският архитект Юлиус Таминяу е преобразил набор от корабни контейнери в „село за старртъпи“. Това ще е временна търговска и офис-база за новостартиращи компании. Разположени в Амстердамския научен парк, сградите от контейнери са подредени и боядисани в различни цветове, формирайки пространство, което е способно да се адаптира към различни нужди. Наред с офисите „стартъп-селото“ предлага и пространство за събития и събирания, вариращи от партите за среща между хората до открити кино вечери.

Юлиус Таминяу бил вдъхновен да експериментира с т. нар. „карготектура“ (архитектура от корабни контейнери) по време на работата си с лондонското студио Карл Търнър Архитекти. Заедно с тях той работил по проект на име „Поп Брикстън“ за трансформиране на едно изоставено пространство в се;о от корабни контейнери. След като се преместил в Холандия и отворил собствена фирма – Юлиус Таминяу Архитекти – Таминяу решил да създаде офис-пространство с ниски разходи за новостартиращи фирми в Амстердамския научен парк.

Архитектът подредил обновените контейнери около голям площад, благоприятстващ събитията, и проектирал коридори и пътеки, така че да стимулира взаимодействието между различните стартиращи фирми. Тъй като проектът е планиран да бъде временен, „стартъп селото“ е построено с рециклируеми материали и лесно преместваема основа от бетонни плочи.

Контейнерите с площ от порядъка на 16 кв. м. са напълно изолирани и се отопляват от нискоенергийно, инфрачервено отопление. Прозорците, монтирани от двете страни на всеки контейнер, могат да бъдат отворени за кръстосана вентилация. Тамяну е работил заедно с колеги от Green Art Solutions, за да инсталира зелени покриви върху контейнерните офиси и да създаде зелени площи наоколо.

„Евтините“, нискоенергийни и „кръгови“ рециклирани корабни контейнери осигуряват известна „свободна“ атмосфера, в която младите предприемачи се чувстват уютно, и им осигуряват средствата за развитие, иновации, растеж и професионализъм“, обяснява Тамяну. „Ако една новостартираща фирма се нуждае от повече пространство, може да се настани в стартъп-селото, но също така и в рамките на територията на научния парк““.

Архитектът планира да добави и по-големи контейнери към селото – за разрастващите се стартъпи.

Снимки: Julius Taminiau Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*