Разработиха текстил от земеделски отпадъци

Все повече производители на облекла и текстил се насочват към по-екологични и устойчиви материали като бамбук, органичен памук или рециклирана пластмаса. Австралийската биотехнологична компания Nanollose пък е разработила текстил на растителна основа, който се прави от „промишлени органични и земеделски отпадъци“. Тази нова целулоза, наречена „нанолоза“, може да се превърне в устойчиво влакно, осигуряващо алтернатива на растителните тъкани.

Нанололозата, произведена по технологията на едноименната компания, е целулоза, създадена „от неопасна и неинфекциозна бактерия в биологична система“, според уебсайта на Nanollose. Влакнината се получава чрез процес на естествена ферментация. Той не се се нуждае от слънчева светлина, земя, пестициди, торове или големи количества вода. Микробите трансформират „отпадъците от биомаса от бира, вино или производство на течни храни“ в целулоза, като понастоящем фирмата прави материала от кокосови „странични продукти“ в рамките на пилотната фаза на проекта. Занапред компанията ще се стреми да използва отпадъци от големите индустрии, когато започне мащабно производство.

От въпросната целулоза компанията може да произведе текстил, който – според нея – е „първото в света без-растително вискозно влакно“. Наричат го „нуларбор“. Някои потенциални негови приложения са производството на спортни облекла, ризи, рокли, домашно обзавеждане. Nanollose заяви в прессъобщение през декември, че много компании вече са изразили интерес към технологията й.

Снимки: Nanollose

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*