Местни общности избягват държавните комунални дружества

Местните общности все по-често отхвърлят комуналните проекти, които не са на местни организации, в полза на изградени от самите общности устойчиви енергийни инфраструктури. Преходът води до известни подобрения в икономическото и социалното развитие, както и до изграждане на капацитет за самоуправление. Това показва проучване от Университета във Ватерло.

„Много местни общности решават да поемат контрола върху производството на енергия и да не разчитат толкова силно на държавните комунални дружества“, каза Константинос Каранасиос, водещ изследовател и доктор на науките във Факултета по околна среда на Университета във Ватерло. „Чрез изграждането на проекти за слънчева, вятърна и водноелектрическа енергия те успяват да се развият по свое собствено темпо, да реализират собствената си визия за устойчивост на околната среда и да научат ценни уроци за това как да изграждат и управляват инфраструктурни проекти“.

В изследването са разгледани 71 проекта за възобновяема енергия, включително вятърна, хидроелектрическа и слънчева енергия, инсталирани между 1980 и 2016 г. в отдалечени местни общности в Канада. Изследваните малки проекти са донесли позитивни резултати от екологична и икономическа гледна точка. От 2000 г. до 2016 г. соларните проекти в отдалечени местни общности са нараснали от 2 бр. през 2006 г. до 23 през 2012 г. и 53 през 2016 г.

„Проекти като тези предлагат план за бъдещи по-големи проекти в отдалечените общности в Канада“, каза Каранясиос. „Освен това местните общности показват на всички канадци, че проектите за възобновяема енергия, водени от местна общност, могат да бъдат успешни и икономически осъществими“.

Отдалечените общности в Канада отдавна разчитат на невъзобновяеми енергийни източници като дизелово гориво за производство на електроенергия и икономическо развитие. Производството на енергия от дизелово гориво често се свързва с високи емисии на въглероден двуокис, разливи, течове и проблеми, свързани с качеството на услугите. Изкопаемите горива са проблем и заради зависимостта – те са непредвидими поради променящите се режими на управление, цените на изкопаемите горива и политиките за въглеродни емисии.

Пълното проучване „Проследяване на прехода към електричество от възобновяеми източници в отдалечени местни общности в Канада“ се появи наскоро в списанието Енергийна политика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*