Столичани протестират срещу новия „завод за енергия“

12,8 тона фини прахови частици ще допълнят атмосферния въздух в София, когато заработи новата инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на столицата. Това бе причината столичани да излязат на улицата и да протестират срещу решението на Столична община за поемане на дългосрочен общински дълг за изпълнението на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“. Заемът ще е на стойност 135 000 000 лева от Еевропейската инвестиционна банка. Проектът ще се изпълнява от „Топлофикация София” ЕАД. Решението бе гласувано на 17 май в Столичния общински съвет.

Хиляди столичани се събраха пред сградата на Европейската комисия на ул. „Раковска“ в столицата в понеделник привечер, за да протестират срещу решението. „Разчитаме на ЕС / ЕК. На нашите – не“, гласи коментар по повод протеста в групата за чист въздух „airsofia.info“.

Решението за дългосрочния заем е свързано с нуждата на СО от собствено финансиране за проекта, който се явява трета фаза от по-мащабния проект за управление на отпадъците на столичния град, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“.

Инсинераторът, както го наричат мнозина, ще увеличи емисиите на фини прахови частици и няма да реши проблема с депонирането на отпадъци. Вместо това отпадъчният продукт от горенето — токсична пепел – ще трябва да се съхранява в специални депа за опасни отпадъци. Освен, че ще изплащат заема чрез данъците си, столичани ще трябва да приемат и цената на текущата поддръжка на инсталацията, която е около 10-13 милиона лева на година.

“Решения за здравето и бюджета на столичани за следващите 26 години се взимат в пълна непрозрачност”, подчерта на специална пресконференция Ивайло Хлебаров, експерт по качеството на въздуха в еко-сдружение “За Земята”. Той изтъкна, че от години сдружението води дела за достъп до пълната документация на проекта за инсинератора, но до този момент от общината не са я предоставили. Нещо повече — дори докладът по Оценка на въздействието върху околната среда е свален от сайта на Столична община. Той може да се види единствено на дедикираната страница на “За Земята”.

От ПГ 5 обещаха, че следващата стъпка ще бъде организиране на референдум, с който гражданите на София да могат да изберат сами между възможните проекти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*