„Приятели на Земята“ съди Shell заради изменението на климата

„Приятели на Земята“ планират да заведат дело срещу Royal Dutch Shell, обвинявайки петролната компания, че не е направила нищо за спиране на климатичните промени, съобщи във вторник екологичната активистка група.

В последно време Shell определи „амбициозни“ цели за намаляване на въглеродните емисии наполовина до 2050 г. и се зае да разгърне дейността си в областта на възобновяемите енергийни източници. В същото време обаче англо-холандската компания е подложена на натиск от страна на инвеститорите и активистите да намали своя въглероден отпечатък и да се съобрази с международното споразумение за климата от Париж през 2015 г.

„Приятели на Земята“ информираха нефтената компания миналия месец, че планират да предприемат „правни действия“, ако Shell не намали инвестициите си в изкопаеми горива и намали емисиите си на парникови газове до нула до 2050 г.

В отговор на анонса секретарят на Shell Линда Шимански каза в писмо от 28 май, че компанията не вярва, че тези твърдения имат основание, съобщи Ройтерс. „Също така не смятаме, че съдилищата предоставят подходящия форум за напредък в глобалния енергиен преход“.

Говорител на Shell потвърди, че писмото е изпратено.

Сам Косар-Жилбер от „Приятели на Земята“ съобщи в изявление: „Вчера Shell отхвърли исканията ни, така че сега ще ги подадем в съда, скоро ще бъдат изпратени официални призовки.“ Делото ще бъде заведено в Холандия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*