Бен Лекомт иска да преплува Тихия океан – заради пластмасите

Мнозина са чували за проблема с пластмасовите отпадъци в моретата, даже за голямото „петно“ от плаващи боклуци в океана, но за мнозина проблемът все пак изглежда някак далечен, когато пием от пластмасова бутилка или прибираме храните в найлонова торбичка. Професионалният плувец на дълги разстояния Бен Лекомт е решен да преплува Тихия океан, за да ни помогне да видим проблема отблизо. Днес той трябва да потегли за рекордно дългото плуване.

Лекомт може да е първият човек, който ще преплува Тихия океан, но това не е неговата цел в дръзкото начинание. „Целта ми е да направя нещо малко, леко екстремно, за да привлека вниманието към един важен за всички въпрос: състоянието на океана“, каза той пред Inhabitat. Той ще тръгне от Токио и ще плува до Сан Франциско – хиляди километри, които навярно ще му отнемат около шест месеца.

Бащата на Лекомт някога го научил да плува в Атлантическия океан. „Спомням си, че прекарвах много лета на плажа и никога не съм виждал пластмаса. С течение на времето, през живота ми, това се промени. Сега не мога да отида на плаж, където да не виждам никаква пластмаса“, казва плувецът. „Имам деца и се питам как ще е за тях, когато станат по-големи и ходят с децата си на море? Единственият начин да променим това е преди всичко да сме наясно с проблема и, на второ място, да започнем да предприемаме действия. И това е нещо, което можем да направим. Това означава да променим навиците си, да променим поведението си, а след това чрез колективно действие да постигнем промяната“.

Лекомт ще бъде придружаван от лодка, на която ще има екип от доброволци, захранвана само със слъчнева и вятърна енергия. Той ще плува по около осем часа на ден. Ще трябва да консумира около 8 000 калории дневно, но казва, че няма да прави паузи на лодката по време на осемте часа плуване. Ще яде две големи ястия сутрин и вечер – и ще хапва, ако се събуди посред нощ. Лодката ще се опитва да остава на мястото, където той е спрял да плува.

По пътя доброволците ще съберат над 1000 проби за 27 научни партньора с цел две основни проучвания: здравето на океаните и човешкото здраве. Лекомт каза, че в обичайно учените не успяват да събират мостри за своите изследвания от целия океан, защото това би отнело твърде дълго време. Но пътуването му предлага добра възможност да го направят. Пластмасата, разбира се, е основен акцент; лекомт ще плува направо през голямото тихоокеанско петно от пластмасови отпадъци. Радиацията от Фукушима и фитопланктонът са сред другите области, които ще се изследват по време на плуването.

Лекомт ще работи с НАСА по някои специфични проучвания. „Тъй като ще бъда в условия на ниска гравитация, има няколко неща, които те биха искали да разберат. Моята костна плътност ще се промени; налягането върху очите ми също е нещо, което засяга астронавтите [и те искат] да разберат дали това ще се промени при мен“, каза той.

Снимки: Бен Лекомт – личен архив

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*