Белодробни лекари с меморандум за мръсния въздух

Сдружение “Въздух за здраве” и Алианс “Здраве и околна среда” подписаха меморандум за общи действия за намаляване на замърсяването на въздуа в България. Това стана по време на експертен форум, на който медиците коментираха проблемите, произтиащи от замърсения въздух в България и в частност в София.

“Ние не получаваме въздуха в наследство от нашите деди – вземаме го назаем от нашите деца,” коментира д-р Александър Димидчиев, белодробен лекар и съосновател на Сдружение “Въздух за здраве” при откриването на форума. “Чистотата на въздуха има само един аспект – колко вреди на нас и нашите деца”.

10 до 15 хиляди българи умират всяка година заради замърсен въздух, сочат статистическите данни. Проблемите, които покосяват хората заради въздушните замърсители, включват рак на белите дробове, инсулт, инфаркт, ХОББ. По данни на европейския проект BREATHELIFE, 36% от случаите на смърт се дължат на рак на белите дробове, 34%- от удар (инсулт), 27% – от сърдечни заболявания.

Ние в България сме на първо място по сърдечно-съдови заболявания, посочи доц. Михаил Околоийски, ръководител на офиса на СЗО в България. “Дали да пушим тютюн можем да решим сами. Но нямаме избор какъв въздух да дишаме,” добави той. По качество на въздуха страната ни се нарежда много назад спрямо страните от ЕС. Нужни са мерки тази ситуация да се промени.

София е първият в България град с програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, посочи Йоанна Христова, зам.-кмет на София по околната среда. По думите й, в последните години са обновени 90% от тролеите и 50% от автобусите в града, изградени са 22 км. нови метролинии, 350 хиляди души дневно се возят в метрото, спестяват се по 75 хиляди тона въглеродни емисии годишно, изграждат се кръстовища на две нива, подменят се отоплителните инсталации на училища и детски градини, засаждат се по няколко хиляди фиданки всяка година. Основният замърсител на въздуха в София, според представянето на Христова, са транспортът – 57%, и твърдото битово горене – 35%. Сред мерките на СО за по-чист въздух зам.-кметът посочи още програмата за енергийна ефективност на общинските сгради, подмяната на отоплителните инсталации в общинските сгради, използването на пелетни котли за детски градини и училища, проекти като подмяната на печките на 30 домакинства в Нови Искър с пелетни котли.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*