След 2 години ще има три пъти повече електрически возила на пътя

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), броят на електрическите превозни средства (ЕПС) по пътищата ще се утрои за две години.

Организацията предвижда, че до 2020 г. ще има 13 млн. електрически превозни средства, което е над от три пъти повече в сравнение със сегашните 3,1 милиона, регистрирани към края на миналата година. Това включва над 370 000 електрически коли, а останалата част са електрически мотори, триколки, скутери и други компактни електрически возила.

През 2017 г. броят на движещите се по пътищата електрически превозни средства е бил с 54% по-голям в сравнение с предходната година, твърди МАЕ.

Докладът, публикуван от институцията, предполага, че до края на десетилетието ще има достатъчно коли за всеки човек в Япония – 11-тата най-многобройна нация в света.

МАЕ прогнозира също така, че до 2030 г. броят на електрическите превозни средства ще нараства средно с по 24% годишно. Прилагането на нови енергийни политики ще насърчи хората да купуват нови електрически коли и броят на притежаваните електрически превозни средства ще достигне 125 милиона.

„Възходът на електрическите автомобили все още до голяма степен се дължи на политическата среда“, се казва в доклада. „10-те водещи страни от гледна точка на навлизането на електрически автомобили имат набор от политики за насърчаване на използването на електрически превозни средства“.

Предполага се, че Китай ще остане най-големият пазар в света за ЕПС, твърди докладът. Този вид автомобили ще представляват 25% от всички автомобили, продавани в страната до 2030 г.

1 коментар

  1. „..до 2020 г. ще има 13 млн. електрически превозни средства, което е над от три пъти повече в сравнение със сегашните 3,1 милиона, регистрирани към края на миналата година.“

    Ми това не е ли x4 пъти и повече..?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*