Опасни химикали намерени в продукти от черна пластмаса – заради неправилно рециклиране

Неправилното рециклиране на електронни отпадъци е довело до попадането на опасни химикали в нови продукти, изработени от черна пластмаса. Ново проучване, публикувано в „Environment International“, документира наличието на бромид и олово в 600 потребителски продукта, изработени от черна пластмаса, и изяснява потенциално им отрицателно въздействие върху човешкото и здраве и околната среда. „Има негативни въздействия върху околната среда и здравето, произтичащи от производството и употребата на пластмаси като цяло, но черните пластмаси представляват по-голям риск“, обясни водещият автор Андрю Търнър в изявление. „Това се дължи на техническите и икономическите ограничения, наложени от ефективното сортиране и разделяне на черните отпадъци за рециклиране, в съчетание с наличието на вредни добавки, използвани в производството в секторите на електронното и електрическото оборудване и опаковането на хранителни продукти“.

Въпреки че черните пластмаси представляват петнадесет процента от пластмасовите битови отпадъци в САЩ, те са особено трудни за рециклиране. В резултат на това опасни химикали, които първоначално биват използвани за подтискане на пламъка или за цвят, попадат обратно в новите продукти. „Черната пластмаса може да е естетически приятна, но това проучване потвърждава, че рециклирането на пластмаси от електронни отпадъци въвежда вредни химикали в потребителските продукти“, обяснява Търнър. „Това е нещо, което очевидно обществеността не очаква …. и досега има много малко изследвания, които проучват проблема“.

Особена загриженост буди широкото използване на черна пластмаса в хранителната промишленост, където по-голямата част от черната пластмаса се използва в тарелките за храна или опаковки. Черната пластмаса също така носи риск от натравяне на морските животни, тъй като опасните химикали попадат в океана чрез раздробените на малки парченца пластмасови отпадъци. Въпреки това наличието на опасни химикали, като например потенциално канцерогенния бром, дале не се ограничава само до хранителните продукти; той се среща и в пластмасови бижута, градински маркучи, коледни украси, закачалки, дръжки на инструменти – при извъндерно високи нива, нерядко много над допустимите норми. Предвид здравните рискове, индустрията трябва да се реформира, призовават учените. „Тук е необходима и по-голяма иновация в областта на рециклирането, за да се гарантира, че вредните вещества се отстраняват от рециклираните отпадъци и [може да] се увеличава рециклирането на потребителски продукти от черна пластмаса“, каза Търнър.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*