Глобалната зелена икономика нараства до 4 трилиона долара

Financial literacy means having the knowledge, skills and confidence to make responsible financial decisions. (CNW Group/Financial Consumer Agency of Canada)

Зелената икономика вече представлява приблизително шест процента от цялата икономика на света – толкова, колкото е и глобалният бизнес с изкопаемите горива. Това става ясно от нови данни от анализаторите FTSE Russell в тазгодишното издание на техния ежегоден доклад, който подчертава значителната и нарастваща възможност за инвеститорите. Той бе публикуван в сряда. Анализаторите са изчислили, че около 6% от пазарната капитализация на дружествата, чиито ценни книжа се търгуват на регулирания пазар в глобален мащаб, идват от зелената икономика, достигайки приблизителна инвестиция от трилиона долара.

Паралелно с това пък секторът на изкопаемите горива се е свил. Точно в момента двата бранша са равнопоставени като обем.

Други констатации в доклада показват, че зелената икономика като цяло се развива по-бързо от останалата част от икономиката. Тя е силно диверсифицирана от гледна точка големина на дружествата и се разгръща в широк кръг от различни сектори, включително комунални услуги, технологии, химикали, строителство и материали.

„Това подчертава разнообразието на стоките и услугите, отговарящи на екологичните предизвикателства“, се казва в доклада.

„Досега преходът към устойчива и „зелена“ икономика беше по-скоро свободна концепция, отколкото определена, годна за инвестиции индустриална система“, пише в доклада. „Тази недефинираност….. доведе до впечатлението, че тя е с ограничен размер, … липсва диверсификация и че инвеститорите се отказват от производителността в замяна на ползи за околната среда. Но анализът на FTSE Russell разбива тези стереотипи. Той установява големи възможности за инвестиции, подкрепени от глобалните усилия за борба с изменението на климата и по-мащабните екологични предизвикателства.“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*