ООН призовава за крути мерки срещу пластмасите

По-малко от една десета от всичката пластмасата, произведена някога, е рециклирана. Затова правителствата трябва да обмислят въвеждането на забрана или облагане на продуктите за еднократна употреба, торбите и пластмасовите контейнери, за да се спре вълната от пластмасово замърсяване. Това гласи нов доклад на ООН, изготвен по повод Световния ден на околната среда.

Изследването, разглеждано като най-изчерпателния преглед на действията на правителствата по света за ограничаване на пластмасите за еднократна употреба, сочи, че до 5 трилиона найлонови торбички се използват по света всяка година. Подредени една до друга, те биха могли да покрият площ, която е два пъти по-голяма от територията на на Франция.

“Бичът на пластмасата е достигнал всеки ъгъл на Земята”, заяви Ерик Солхайм, началник на Програмата за околната среда в ООН, в доклада. Той бе огласен под мотото “Ако не можете да използвате дадено нещо повторно, откажете се от него”.

“Само 9 процента от 9-те милиарда тона пластмаси, произведени някога по света, са рециклирани”, се казва в доклада. “Повечето се озовават в сметищата или в околната среда.”

Китай е най-големият източник на пластмасови отпадъци от опаковки, пред Европейския съюз и САЩ. На глава от населението, обаче, САЩ произвежда най-много.

Имаи признаци за действия за ограничаване на замърсяването с пластмаси, което вреди на живота в океаните, замърсява почвите и отделя токсични химикали при изгаряне. “Целевите такси и забраните – когато биват правилно планирани и изпълнени – са сред най-ефективните стратегии за ограничаване на прекомерната употреба на пластмасови продукти за еднократна употреба”, се казва в доклада.

Елиса Тонда, която води програмата за устойчив начин на живот при Програмата наООН за околната среда, заяви, че повече от 60 държави вече имат забрани или такси за пластмасите за еднократна употреба, като например найлонови торби или контейнери от полистирол. Тридесет процента от държавите, приложили подобни мерки, са установили рязък спад в използването на пластмасови вещи за еднократна употреба през първата година след налагането на ограниченията. 20% отчитат малка или никаква промяна. В другата половина от случаите пък правителствата не успяват да преценят ефекта от ограниченията, се казва в доклада.

Сред препоръките си докладът призовава за по-добро сортиране на отпадъците и рециклиране, икономически стимули за насърчаване на екологосъобразни алтернативи на пластмасите, образование на потребителите и насърчаване на продуктите за многократна употреба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*